7 grudnia

Piernik staropolski - dojrzewający


Kto nie marzy o aromatycznym kawałku piernika do kawy? W święta nie może zabraknąć wyjątkowo świątecznego ciasta jakim jest piernik. Wypełnia cały dom korzennym aromatem. Jego nazwa pochodzi od staropolskiego słowa pierny, co znaczyło pieprzny. Według tradycyjnych przepisów, ciasto na staropolski piernik fermentuje przez długi czas. Zgodnie z nimi ciasto powinno się przygotować około 4-6 tygodni wcześniej, w okolicach Andrzejek.

Dlatego… najprawdopodobniej już za późno na zrobienie piernika staropolskiego, który długo dojrzewa. Ale nic straconego! Istnieją różne przepisy. W niektórych można skrócić czas dojrzewania i wypiec ciasto po 2 tygodniach. Tyle powinno wystarczyć, aby wszystkie smaki dokładnie się połączyły.

Krótka historia

W średniowieczu ze względu na wysokie ceny przypraw korzennych i bakalii, piernik był symbolem powodzenia, szeroki kontaktów ze światem i wysokiego stanu społecznego. Był produkowany w miastach Hanzy i rozwożony po całej Europie. Jako towar eksportowy, musiał długo wytrzymać w transporcie. Było to możliwe dzięki jego recepturze, czyli dzięki dużej ilości przypraw korzennych.

W XIX-wiecznej Polsce produkowano je w Gdańsku oraz Toruniu, skąd pochodzą słynne katarzynki, które jakością dorównywały do najwspanialszych pierników norymberskich.

Ciekawostki o pierniku

Kiedyś piernik nie służył tylko jako słodycz. Sprawiał funkcje zakąski do wódki i było związane z tym powiedzenie „Kto nie pija gorzałki i od niej umyka, ten nie godzien słodkiego kosztować piernika”. Stosowano go również, jako lekarstwo, ponieważ dzięki swoim przyprawom pobudza trawienie.

Piernik staropolski

To twarde, ciemnobrązowe ciasto. Robione z mąk pszennej i żytniej z dodatkiem mleka, jaj, miodu i karmelizowanego cukru. Swoje wspaniałe właściwości i unikalny charakter zawdzięcza przyprawom korzennym! Wśród których znajduje się cynamon, imbir, goździkim kardamon, gałka muszkatowłowa i anyż. Dzięki tym przyprawom, w odpowiednich warunkach można go długo przechowywać. Nawet po kilku miesiącach w zimnym i suchym pomieszczeniu powinien być dobry.

Co ciekawe, każdy może swój piernik uatrakcyjnić na swój sposób. Dodać bakalii, orzechów, polać ulubioną polewą, czy przełożyć wybranymi powidłami. Tymi sposobami piernik jeszcze bardziej trafi w Wasz gust i smak.

Zachęcamy do wypróbowania swoich sił w kuchni i odkrycia tajemnic staropolskiego piernika!
Przepis na Piernik Staropolski Znajdziesz Tu


Podziel się na social media

Powrót do kalendarza