20 grudnia

Gastronomiczna podróż po świątecznych daniach świata


Polacy witają Boże Narodzenie dwunastoma potrawami, ale czy tradycja ta wygląda tak samo na całym świecie? Otóż nie, świąteczne jedzenie w każdym kraju wygląda ZUPEŁNIE inaczej. Przygotujcie brzuchy na KFC, prosię z rożna, i koninę wędzoną nad owczym łajnem.


Japończycy święta spędzają w KFC


Kurczak z KFC jest Japońską potrawą świąteczną od 1974 r. Stało się to za sprawą kampani reklamowej, która przedstawiła KFC jako tradycyjne danie świąteczne z Ameryki. Japończycy nie obchodzili wcześniej Bożego Narodzenia, więc łatwo było stworzyć nową tradycję. Firma wprowadziła na rynek “Imprezową Beczkę” (oryg. “Party Barrel”), wypełnioną kurczakiem, pozycjonując ją jako tradycyjny świąteczny posiłek. Produkt był natychmiastowym hitem i co roku zamawia go 3,6 miliona Japończyków.

Ukraińczycy do świątecznego obiadu siadają 7 Stycznia


Wieczerza wigilijna na Ukrainie odbywa się, gdy tylko na niebie pojawia się pierwsza gwiazda. Podobnie jak w Polsce, na stole jest 12 tradycyjnych dań, w tym słodki pudding zbożowy zwany kutią, bezmięsny barszcz z buraków i wareniki, czyli knedle przypominające pierogi nadziewane kapustą i ziemniakami.

Ormianie w święta faszerują dynię


Podobnie jak inne kraje prawosławne, Ormianie świętują Boże Narodzenie 7 stycznia. Na tradycyjnej ormiańskiej kolacji bożonarodzeniowej można zjeść ghapame, czyli specjalne danie z dyni, spożywane tylko w Boże Narodzenie i inne specjalne okazje. Dynia jest faszerowana ryżem, rodzynkami, orzechami i miodem, a następnie upieczona.

Filipińczycy narodziny Jezusa witają prosiem z rożna


Filipiny mają jeden z najdłuższych okresów świątecznych na świecie – zaczynają świętować już we wrześniu! Po Wigilijnej pasterce Filipińczycy urządzają wielką ucztę zwaną Noche Buena, i jedzą na niej lechón, czyli prosiaka pieczonego na rożnie. Na stole znajdziemy również queso de bola (kulkę sera), sajgonki, sałatkę owocową i makaron.

Kostarykanie farsz zawijają w liście bananowca


Każdy, kto przygotowywał kiedyś tamales, wie, że nie jest to proste danie – dlatego większość kostarykanów przygotowuje je tylko na specjalne okazje, w tym Boże Narodzenie. Cała rodzina angażuje się wtedy w dwudniowy proces: przygotowywanie nadzienia, smarowanie masą na liściach bananowca lub kukurydzy i gotowanie na parze godzinami, aż będą gotowe do spożycia.

Włosi Boże Narodzenie świętują ucztą siedmiu ryb


Tradycja uczty siedmiu ryb wywodzi się z południowych Włoch, ale stała się jeszcze bardziej popularna wśród Amerykanów pochodzenia włoskiego. Składa się z siedmiu dań z owoców morza, symbolizujących liczbę siedem, która jest najczęściej powtarzaną liczbą w Biblii. Niektóre popularne dania to baccala (słony dorsz), pieczony dorsz, smażone kalmary, smażone krewetki, linguine z sosem z małży lub homara, sałatka z ośmiornicy i koktajl z krewetek.

Islandczycy i konina wędzona nad suszonym łajnem


Hangikjot jest jednym z tradycyjnych dań na islandzkiej kolacji bożonarodzeniowej. Mięso pokrojone w cienkie plastry gotuje się i podaje z sosem śmietanowym. Swój pyszny smak zawdzięcza osobliwemu sposobu przygotowania… Danie jest zrobione z jagnięciny, baraniny lub koniny, tradycyjnie wędzonej na suszonym owczym łajnie!

Jak oceniacie świąteczne dania z różnych zakątków świata? Odważylibyście się je spróbować, czy wolicie zostać przy polskiej kuchni?


Podziel się na social media
Powrót do kalendarza